ΚΟΙΣΠΕ

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου με έδρα τη Λέρο, είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας που αποσκοπεί στην κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Ιδρύθηκε το 2002 και αποτελεί επιστέγασμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που συντελέστηκε αρχικά στη Λέρο και επεκτάθηκε στα ψυχιατρεία όλης της Ελλάδας.

Στο ξεκίνημα αυτής της διαδρομής, πριν από 20 χρόνια στη Λέρο, η λειτουργία του πρώτου Κοινωνικού Συνεταιρισμού της Ελλάδας είχε ως βασική κατεύθυνση το ξεπέρασμα των ασυλικών συμπεριφορών που ισοπέδωναν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καταπολέμηση του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σήμερα με παρακαταθήκη αυτή την πολυετή εμπειρία, ο ΚΟΙΣΠΕ αξιολογώντας τις ανάγκες της εποχής λειτουργεί ως σύγχρονη Μονάδα Ψυχικής Υγείας με στόχο την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, την πρόληψη και την αποτροπή του ιδρυματισμού μέσα από καινοτόμες ανθρωποκεντρικές δραστηριότητες.

Η μελισσοκομία, η καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, η παραγωγή εδεσμάτων και ειδών λαϊκής τέχνης και τέλος το επισκέψιμο αγρόκτημα Caserma των βοτάνων είναι τα «θεραπευτικά εργαλεία» για την επίτευξη των στόχων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο